Ce este o kusudama?

Probabil ar fi trebuit sa fac acest post cu mult timp in urma. Cum dejea am postat cateva modele de kusudame, probabil ca definitia nu mai este atat de greu de  ghicit.

De altfel, definitia e foarte simpla: Kusudama = arta floriilor care nu se ofilesc.

Termenul de KUSUDAMA este utilizat  în origami pentru a desemna acele modele care se realizează prin lipirea mai multor unităţi identice, rezultând o forma sferică.

Numele provine din cuvintele japoneze kusuri – medicină şi tama – minge.  Ele sunt originare din China, si au fost introduse in Japonia in perioada Heian (794 a.d. – 1192 a.d.). Tot in China ele au un rol de protectie impotriva raului, fiind considerate adevarate talismate, iar in geneza erau realizate din ierburi medicinale considerate ca avand puteri supranaturale.

Astazi, exista nenumarate modele de kusudame. Ele se realizeaza din hartie de orice tip, grosime si culoare,  de la simple coli de scris, sau hartie de impachetat, pana la hartia speciala de origami. Dimensiunile, culorile, gradul de dificultate si formele difera de la un model la altul, fiecare kusudama fiind unica  prin detaliile ei.

Destinatia acestor sfere de hartie este simpla: kusudamele reprezinta obiecte de arta,  sunt create cu multa delicatete, si pasiune,  devenind apoi obiecte decorative speciale, iesite din mediocritatea celorlalte decoratiuni obisnuite. O kusudama este un cadou perfect, inedit, pentru persoana draga, si  efectul creat de ea este unul puternic placut. Kusudamele sunt ideale si pentru decorarea caselor, si a salilor pentru diferite evenimente speciale.

Dintre creatorii de kusudame se remarca: Tomoko Fuse ,  Mio TsugawaMikhail Puzakov & Ludmila Kovalenko, LazloEkaterina Lukasheva,  Meenakshi Mukerji. Exista insa si o kusudama creata de o romanca Adina Paun.

Reclame

3 gânduri despre &8222;Ce este o kusudama?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s